söndag 31 juli 2011

Ceasarsallad med kyckling

En Ceasarsallad består av ett en antal olika komponenter. Dessa är Romansallad, brödkrutonger, färskriven parmesanost och bacon. Det måste alltså inte finnas med kyckling i salladen även om det är så vanligt förekommet att rätten oftast förknippas med kyckling. För tydlighetens ger jag detta inlägg titeln Ceasarsallad med kyckling.

En schysst sallad är alltid att föredra efter ett par veckor på resandefot med en del stopp på både Mcdonalds och Max samt en massa timmar stillasittande i bil och flyg. Min Ceasdarsallad är inspirerad av den variant som serveras på FOAM COFFEBAR då de använder avokado i rätten. Jag har har ännu inte uppnått den nivå av matlagning då jag börjat göra min egen Ceasardressing. Jag kan däremot rekommandera Ken´s. Jag ville även pröva min nyinköpta olivolja som kvinnan i tax free-shoppen sålde på mig då hon sa att hennes bror i Stockholm, Switzerland tycker är så god att hon måste skicka flaskor till honom hela tiden. Hursomhelst är det kul med lokala specialitéer. Brödkrutongerna tillagar jag genom att ringla lite olivoljan över brödbitarna och låter dem stå på låg värme i ugnen så länge som möjligt (tills man inte orkar vänta längre). Jag toppar med flingsalt. Brödkrutongerna ska vara så pass stora att det ska vara enkelt att spetsa en krutong med gaffeln. Jag kan bli ganska irriterad på de små torra och hårda rackarna som inte gillar att samarbeta. Kycklingen grillar jag i grillpanna framför allt för att det är så trevligt med ränder på kycklingen. 



fredag 15 juli 2011

Bäckdalens handelsträdgård

Bäckdalens handelsträdgård och café ligger i Hallavara i Skåne. Jag borde inte inte tipsa hela världen om denna pärla på Skånes vackra landsbygd strax intill den böljande Hallandsåsen men Bäckdalens handelsträdgård och café känns nästan för bra för att vara sant. I går åkte jag, Malin och Lily samt min syster med man, mina systerdöttrar och mamma dit. Jag åt en tonfisksmörgås på surdegsbröd med en "mojo-kryddad" majonäs. Tomaterna som lades ovanpå smakade precis så som tomater borde smaka, söta, fylliga och fulla av umami. Bara tanken av att tomaterna och de andra grönsakerna på mackan vuxit upp i växthuset väggivägg gjorde mig sprudlande av lycka. Till min och Malins stora förtjusning såldes även Cola och Ginger Ale av märket Naturfrisk. Denna Ginger Ale smakar faktiskt (trot eller ej) ingefära, syrlig, söt och lite het, helt fantastiskt!


Till kaffet var det en tuff utmaning att inte ta ett smakprov från alla de underbara nybakade (vi var nog bland de första denna förmiddag) kakor, bullar och tårtor som radats upp. Ett roligt inslag var att deras servis skiftade i alla möjliga stilar, det fanns knappt en kaffekopp som såg ut som den bredvid. Malin valde en tårta/sockerkaka som var gjord på vit choklad, kokos och citron. Jag tog en kladdkaka med valnötter och vita chokladbitar i. Inte nog med att detta är gott som det är, de la på tallriken även deras egenodlade jordgubbar, hallon och vinbär.




 Malin köpte även med sig lite tomater hem. Personalen sa att det var svårt att odla tomaterna för att de kom i så olika storlekar och färger hela tiden. Jag som trodde att tomater alltid var röda och var ungefär lika stora, hmmm.

Steak Sallad

I går var det min andra syster och hennes man som ansvarade för matlagningen här i Båstad. De gjorde en s.k. "Steak Sallad". Det var helt enkelt grillad kött på en sallad. I går var det grillad biff som marinerats i en adobo-kryddblandning. Ordet adobo betyder kryddblandning på spanska och dess huvudingredienser är vanligtvis chili, vitlök och vinäger, men variationerna är vanliga. Detta kan i vissa fall förväxlas med den filipinska matlagningsmetoden som innebär att kött, fisk, eller skaldjur marineras i en adobosås gjord på vitlök och vinäger. Köttet bryns i olja och kokas sedan tillsammans med marinaden.


Salladen gjordes på romansallad, machésallad, riven papaya, rivna morötter och krasse. På detta ringlades en dressing gjord på schalottenlök, vitlök, chili, koriander, fisksås och socker.


Som aptitretare serverades grillade tigerräkor med paprikaflingor och rostade mandlar med anchochilipulver.


Min syster är gift med en amerikan, de hade tandpetare kvar från fjärde juli.

När biffen var färdiggrillad serverades den på ett stort fat ovanpå den upplagda salladen. Rätten garnerades med krossade rostade jordnötter.


onsdag 13 juli 2011

Tikka Masala

I tisdags var det dags för mig att laga mat för hela tjocka släkten. På kvällens meny var det Tikka Masala. Ordet Tikka betyder något i stil med "en bit kött". Masala betyder kryddblandning. Sätt ihop dessa två ord och du får namnet på en rätt som består av kött och kryddor. Denna klassiska indier har nog lika många recept som det finns personer som lagat rätten. Vanligtvis beställs Chicken Tikka Masala (eller "CTM" som det ofta står på de folielådor ed vita lock som man vanligtvis hämtar upp hos närmsta indiska take away restaurang) och avnjuts tillsammans med naanbröd och vitt fluffigt basmatiris.


Mitt sätt att laga Tikka Masala görs i två steg. Först så ska köttet marineras. Köttet marineras i en yoghurtblandning som står i kylen i åtminståne ett dygn. Enligt studier gör yoghurten att köttet suger upp smakerna på ett bättre sätt än att bara låta köttet ligga bland kryddorna. Min yoghurtblandning består av ingefära, chili, vitlök, garam masala (en torr kryddblandning från kyddhyllan) som mixas i matberedare och blandas med turkisk yoghurt.


Yoghurt blandat med ingefära, chili, vitlök och garam masala

Grytan görs av kryddorna garam masala, kummin, malen torr ingefära, kanel, cayennepeppar (om man önskar lite hetta), färsk ingefära, vitlök, chilifruk samt saften ur en citron. De torra kryddorna rostas lätt i stekpanna innna en stor klick smör läggs i och blandas med de färska kryddorna som mixats i  matberedare. Detta blandas ut med krossade tomater, riven morot, Renée Voltaires grönsaksbuljong, burk kokosmjölk och farinsocker/muscovadosocker.






Rätten går hem hos alla åldrar. Min 84-åriga farmor bad till och med om receptet efteråt och mina 6-åriga systersöner sa att det var deras favvorätt.







Semester i Båstad

För mig är semester lika med tennisveckan i Båstad. Min farmor konstaterade tidigare i veckan att det är femte generationen i vår släkt som kommer till Båstad varje sommar. Som liten kom jag till Båstad med familjen för sol och bad. Jag har även spelat mycket tennis och har ställt upp i en och annan tennistavling här. I tonåren blev det mest mest häng på stranden under sena sommarnätter till jag blev gammal nog att komma in på Pepes. Nu förtiden är det framför allt att umgås med familjen som lockar.

Vi har en oskriven regel att middagar alltid serveras någon gång ca 1800. Ansvaret för middagen ändras varje kväll. Dessa middagar har utvecklats till en väldigt trevlig tradition. Det är dumt att säga att det utvecklats till en tävling, för det är det ju inte, men vi vill alla visa upp lite prestation. Ännu större blir utmaningen när det fjorton personer i alla åldrar som är vrålhungriga efter dagar fullspäckade med sol bad, utflykter samt åtskilliga timmar på och vid sidan av tennisbanan.

I måndags bjöd min syster på persikobellini med tilltugg. Efter en fantastisk fisk- och skaldjursgratäng hade de dukat upp med en chokladfontän och massa bär, nötter, frukt och marshmallows. Supergott var det.

torsdag 7 juli 2011

Apelsinkyckling

När jag lagar mat vill jag gärna göra all mat från grunden. Att köpa en hel kyckling och göra sås på kycklingens egen vätska är hur kul som helst och känns helrätt. Efter att ha sett Plura grilla hel fågel (av nåt slag) med apelsinsås har denna rätt nästan blivit en stående punkt på mina inköpslistor. Den kycklingfilé man köper fryst går inte att jämföra med en helgrillad kyckling som fått tillagas i ugnen tillsammans med ens favoritsmaker.

Jag river skal från två apelsiner, hackar schallottenlök och vitlök. Denna blandning fräser jag tillsammans med smör och olivolja. Jag pressar saften ur ena apelsinen och låter det blandas med lök- och apelsinskalsblandning. Denna blandning penslar jag på kycklingen. Jag strör lite flingsalt på kycklingen innan jag stoppar in den i ugnen.  Jag har kycklingen på en långpanna med galler. Efter ett tag börjar det droppa vätska ur kycklingen i ugnen. Jag häller ett glas vatten under kycklingens galler så att inte vätskan bränns fast. Det som återstår av lök- och apelsinskalsblandningenspär jag ut med lite vatten och låter sedan koka med kycklingens vätskor. Jag smakar av med sojagrädde och lite chiliflingor. Innan servering silar jag såsen och skär ut apelsinfiléer som blandas ner i såsen tillsammans med hackad persilja. 

Min smaksättning, schallottenlök och apelsinskal.

En kyckling redo att grillas.

Såsen smakas av med sojagrädde.

 
Servera med ris.

onsdag 6 juli 2011

Shortbread cookies

Ikväll var vi bortbjudna på middag. Att ta med sig något till de som bjuder på middag är ju en oskriven regel (eller så finns det en sådan regel skriven någonstans, who knows).

Jag valde att baka lite goda kakor åt värdparet. Jag är personligen väldigt förjust i såna kakor som av vissa kallas Shortbread, av andra mördegskakor, min syster säger thé-kakor. Kakorna görs på smör, mjöl, socker och lite bakpulver, ganska enkelt med andra ord. Däremot så går det att förfina receptet in i det oändliga. Det går att välja mellan råsocker eller strösocker, det går att göra eget vaniljsocker, det går att krydda med t.ex kardemumma, nejlika eller ingefära. Bara fantasin sätter gränser. Jag väljer att endast använda ekologisk råvaror. Det är osäkert om det verkligen blir godare men jag har i alla fall ett renare samvete. Jag valde att göra tre olika smaker. När smeten var ihopblandad delade jag upp den i tre delar och smaksatte de olika delarna. Idag gjorde jag en del som var "naturell", en del som var smaksatt med rivet citronskal och en del som hade Lindts 72% fairtradechoklad.


De med citronsmak (vänster) har lite råsocker på sig och skiljer sig därför i utseende gentemot de naturella (mitten). Chokladkakorna (höger) går det inte att ta miste på.

Tack Tess&Erik för en väldigt trevlig grillkväll på Er balkong, hoppas kakorna smakar.

tisdag 5 juli 2011

Räkmacka

En dag när jag, min fru Malin och vår dotter Lily var på Fältis valde vi att lunch på Thelins. Jag kan inte minnas att jag någonsin käkat en räkmacka på ett kafé tidigare. Det har jag tidigare tyckt varit ganska tråkigt och absolut inte värt 100 spänn. Av någon anledning valde jag den där mackan. Förmodligen hade jag lågt blodsocker och tog ett beslut som jag bara gör då. Vanligtvis kan sådana beslut vara dåliga men denna gången råkade jag upptäcka något nytt, nämligen Räkmackan. Tänk att jag inte skulle fatta detta förrän jag var trettio år gammal.

Min räkmacka görs på kavring. Förutom räkor försås har bladspenat, avokado och kokt ägg på mackan. Till detta blandar jag till en citronmajonäs av majonäs rivet citronskal, citronsaft samt salt och peppar. Ju mer citronsmak majonäsen får ju bättre tycker min fru Malin om rätten. Jag tycker att det är otroligt skönt med en rätt där man inte behöver dra fram stekpannan och behöva steka något.

Räkor, kavring, avokado, bladspenat, ägg och majonäs med citronsmak

måndag 4 juli 2011

Köttfärssås och spaghetti, en vardagsklassiker

En riktig favoriträtt för mig är en klassisk köttfärssås med spaghetti. Denna rätt kan förmodligen varje förälder slänga ihop med ögonbindel på och säg den person, oavsett ålder, som inte tycker om denna pastafavorit.

Det finns nog lika många sätt att tillaga köttfärssås som det finns personer som brukar laga köttfärssås. Varje italiensk maträtt börjar med att fräsa hackad gul lök och vitlök i olivolja. Denna rätt är inget undantag. Jag tycker om att tillsätta lite rivna morötter. Det blir en fin len och lite söt smak av morötter inbillar jag mig. Jag är mån om att det blir en mustig och tomatig sås. Därför använder jag ganska mycket krossade tomater och Renée Voltaires pulverbuljong. Det är alltid lockande att tillsätta en liten skvätt rödvin om det finns hemma. Jag vill gärna att såsens vätskor gifter sig med varandra så jag tillsätter lite maizena. Min fru vill helst inte att jag använder för mycket chili så jag strör lite chiliflingor över min tallrik efteråt.

Ikväll saknades tyvärr parmesanost, sjukt jobbigt. Det är ungefär som att äta sushi utan soja, man saknar liksom den där goda salta smaken men man vill ändå inte salta. Jag hällde därför över en skvätt mushrom soy på köttfärssåsen. Det var ganska ok.

söndag 3 juli 2011

Biff Rydberg

Rätten Biff Rydberg är tydligen uppkallad efter Hotell Rydberg i Stockholm som i sin tur har fått sitt namn efter grosshandlaren Abraham Rydberg som donerade medel för hotellets byggande.


Hursomhelst var det Biff Rydberg på menyn i kväll. Jag väljer att göra rätten så som de gör på restaurang Prinsen i Sthlm. Det var där jag åt rätten första gången och jag åt den bara för att Per Morberg hade tillagat rätten på plats i ett avsnitt av "Vad blir det för mat".


Jag råsteker potatisen med smör, löken med olivolja och oxfilén med ekologisk rapsolja, det blir bäst så :) Senapsmousset består av vipsad grädde, socker och Colemans senapspulver. Rätten är i teorin ganska enkel att tillaga då det i stort sett enbart är potatis, lök och oxfilé. Det som ofta glöms bort är det faktiskt ska/bör strös över persilja, vispas ett senapsmousse, knäckas ägg som ska separeras från äggvita. Det krävs minst två stekpannor då potatis, lök och kött bör stekas separat. Det kanske bara är jag som har svårt för detta men jag kan ofta reagera över hur Plura, Paolo, Per , Jamie och alla andra lyckas servera alla anrättningar precis som att de kommer direkt från spisen. Det är ju skitsvårt. Först lagar de en varmrätt, sen en förrätt, sen piffar de till en tjusig kopp med zabaione utan att varken förrätt eller varmrätt kallnar. Nåväl, när det bara är jag och min fru som ska äta är det ganska lätt att lyckas och i kväll blev det alldeles underbart gott.


Äggula på potatis, lök och oxfilé. Strö över hackad persilja och servera med senapsmousse.

Första gången...

... jag funderade på att börja blogga var när jag fick äran att laga mat på min frus tjejkompis möhippa. Undrar hur många killar som fått delta på en möhippa (utöver de som kroppsmålas, strippar och är föremål för "ringkastning"). Hursomhelst verkade maten uppskattas och jag hade hur kul som helst. Menyn för dagen var: Pasta Limone till lunch/picnic, Saffranslax till middag och frusen chokladmoussetårta till efterrätt.


Minimaränger gömda i tårtans garnering

Grädde och 72-procentig choklad, få men goda ingredienser



Rivet citronskal och färska örter, hyfsade dofter