Det har hänt ett par gånger för mig att sushin smakat riktigt gott:
1. Första gången i PK-husets Sushi Yama. Vi brukar ofta gå dit. Främst har de god sushi men det är även väldigt praktiskt för oss småbarnsföräldrar. Det finns gott om plats och de har barnstolar.
2. Min svensexa. En fysiskt krävande och hälsomässigt nedbrytande inledning under det första dygnet följdes av ett SPA-dygn hos Villa Lindblad i Motala under svensexans andra dygn. Gurra, som uppenbarligen kan livsmedelsbranschen, gjorde sashimi på Salmalax åt oss. Jag har tidigare skrivit om laxen (se Gravad lax) fast som en svensk variant av japanernas sashimi.
Det finns främst tre anledningar till att Salmalax smakar så gott:
1. Firrarna får bästa tänkbara föda
2. Firrarna plockas bara upp ur vattnet när det kommer in en beställning (Fish to order)
3. Efter att de plockats upp ur vattnet tar det max två timmar innan de vakumförpackas
Jag tillagar sashimin genom att blanda lika delar japansk soja och spadet från inlagd ingefära. Efter det finhackar jag en kruka koriander och lite inlagd ingefära. Den avlånga vakumförpackade Salmalaxen skivas i centimetertjocka bitar. Jag lägger upp bitarna platta på ett stort serveringsfat och häller över sojablandningen. Jag strör på koriandern och ingefäran. På detta lägger jag klyftor av avokado och citron. Sashimi är ju egentligen sushi utan ris men jag vill ha ris till min sashimi och kokar därför lite som tillbehör.
Rätten är en riktig delikatess och är väldigt enkel att laga.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar