måndag 23 april 2012

Restaurang Familjen, Gbg

För ett tag sen var vi på musikal i Göreborg. Det var första gången jag och Malin hade barnvakt över natten. Det var Lilys gudmor Karin som ställde upp. Vi såg West Side Story på Göteborgsoperan. Innan föreställningen åt vi på restaurang Familjen. Min varmrätt bestod av korv och pommes och serverades precis som det brukar, i en kartong. Varenda tugga var fantastisk och jag blev genast inspirerad att börja göra mina egna pommes.

Min favoritdrink Rusty Nail

Hemmagjord korv och pommes frites

Göteborgsoperan

lördag 21 april 2012

Två förrätter istället för en varmrätt

När jag går på restaurang så tycker jag ibland att förrätterna verkar mycket godare än varmrätterna. Det är nästan så att man egentligen bara vill käka förrätt. Det har hänt att jag beställt in två förrätter istället för en varmrätt. Det har till och med hänt att jag bett om att få förrätten i ett större format, så att det blir lika mycket mat som en varmrätt. Tyvärr känner jag mig alltid så krånglig när jag gör så. Servisen blir förvirrad och vet inte hur de ska hantera en sådan beställning, mitt sällskap himlar med ögonen och tänker, "suck, nu ska han vara så där krånglig igen".

När jag är hemma får jag ändå bestämma själv. Jag och Malin älskar två stycken klassiska förätter, Mozzarella  Caprese och Carpaccio.


En Mozzarella Caprese blir som bäst när man använder mozzarella gjord på buffel. Ko funkar också men buffel är oslagbart! Om man har sen har investerat i en buffelmozzarella bör man även använda sig av riktigt pepprig olivolja. Bättre olivoljor kan vara dyra ganska dyra men i längden så vet i sjutton om det inte är värt att investera i en lite dyrare olivolja. Det är ju oftast mer smak i de finare sorterna och då  behöver man inte ha lika mycket olja.

Olivoljan är lika viktig för att få bra smak på sin Carpaccio. Om man nu har köpt fin oxfilé, bankat ut den alldeles lövtunn och garnerat fint med ruccula och en lagrad parmesanost så vore det ju helt fel att ringla över en smaklös olivolja

Som sagt, det är få saker som slår känslan att få äta sig mätt på förätter.

tisdag 17 april 2012

Lily 1 år

Lily fyllde 1 år den 6 april. Tänk att det var för ett år sedan som vattnet gick på väg ut till taxin. Vi hamnade bakom tidernas långsammaste bil med båtsläp i Lill-Jansskogen på väg till BB Stockholm. Samma natt föddes vår älskade Lily. Sen dess har vi sett vår flicka lära sig krypa och ta sina första steg, säga "Pa-Pa" och "Ma-ma". Framförallt har vi sett henne upptäcka nya smaker och sett henne njuta av smaker som saffransbulle, Sjötunga Walewska, jordgubbsglass, pannkakor och inte minst spenatstuvning (se bild nedan).

Lily upptäcker nya smaker


Det är inte lätt att väcka en 1-åring med frukost på sängen eftersom det är hon som vanligtvis brukar väcka mig och Malin runt 6-snåret varje morgon. Hursomhelst stod hon upp i spjälsängen när vi kom in sjungandes. Hon log och sa ”da?” lite frågande och undrade vad mamma och pappa håller på med. Hon fick en napflaska med välling och presenter vars omslagspapper var det mest intressanta. Det var väldigt mysigt äta frukost på hennes rum bland leksaker och presentpapper.



På kvällen gjorde jag en somrig födelsedagstårta. Bottnen gjorde jag som en vanlig sockerkakssmet på enbart ekologiska råvaror. Jag rev ner apelsinskal i smeten som smaksättning. Jag kladda på/smörjde in ganska mycket smör i små portionsformar. Gräddningstiden blir ganska kort när man gör sockerkaka i småformar och jag inbillar mig att kakan blir saftigare. Jag hade dagen innan gjort en lemon curd. För varje citron har jag 1 dl socker, 1 ägg och 50 g smör. Riv citronskalet och blanda med smör. Pressa citronsaften i en kastrull som står i ett vattenbad i en större kastrull. Tillsätt smöret och låt det smälta i vattenbadet. Vispa samman äggen lätt och tillsätt dem i vattenbadet. Rör hela tiden tills det det tjocknar. Låt citronkrämen stå kallt innan den breds på sockerkakorna. Garnera med vispad grädde och säsongens bär (för oss i Sverige betyder det i praktiken att vi får använda frysta hallon). Blåbären ni ser på bilden smakade tyvärr inte särskilt mycket även om det är fint med mycket färger.