fredag 23 september 2011

Bondomelett/Potata Frittata

Hej,

Igår gjorde jag bondomellet med chorizo. Rätten kallas Frittata i Italien och är en äggbaserad rätt. Den påminner om spansk tortilla, eller bondomelett, varför jag väljer att kalla den så. Den kan göras enkel eller fylld med kött, ost, grönsaker eller pasta och kryddas ofta med örter.




Ingredienserna är enkla, det bara potatis, ägg och örter i grundreceptet. Val av örter får man välja själv och resten är det bara fantasin som sätter ramarna. Jag köpte en god chorizo. Jag kokade potatisen al dente och skar den skivor. Korven slantade jag. Detta stekte jag i olivolja. När korven och potatisen fått en fin färg hällde jag på lättvispade ägg med hackad persilja. Jag lät det stå på plattan ett par minuter innan jag ställde in hela stekpannan i ugnen där omelletten fick tillagas färdigt.

torsdag 22 september 2011

Cornflakepanerade kycklingstrimlor med "smashed" potatis

I lördags fick vi äntligen besök av Isa. Vi hade inte träffats på hela sommaren och Lily blev så glad över att träffa henne. Vi åt lunch på café Foam på Karlavägen. Jag gick tidigare för att hinna hem till Blackburn-Arsenal, en match som tyvärr slutade rätt illa. Som det sägs i Englands just nu "I really 8 2 tell you this but its been 4-3 really painfull weeks now".

Nåväl, tjejerna dök upp i lägenheten igen lite senare på eftermiddagen. Medan hela gänget la sig och tog en turbolur/power nap så började jag med middagen. Detta är den moderne mannens roll i hushållet, streama premier league-fotboll och leka hobbykock medan fru och barn (samt polaren Isa i detta fall) ligger och sover middag.

Lily och Isa
Jag gjorde cornflakepanerad kyckling med "smashed" potatis. Kycklingen skar jag i strimlor och rullade i tur och ordning, mjöl, ägg och finmortlade cornflakes. Dessa steker jag snabbt och tillagar färdigt i ugnen.

Lustigt när man tänker på det, kycklingfilén har ju en gång varit ett sånt där gult ägg.


Till kycklingen serverades mina älskvärde krossade potatisar. Jag kokar helt enkelt små fina delikatesspotatisar (på sommaren använder jag färskpotatis). Dessa drämmer jag till med en slev och lägger i en eldfast form. Jag dränker de misshandlade knölarna i olivolja och vevar runt med lite hackade örter, denna gång blev det persilja. Lite salt och peppar bör tillsättas efter smak.


 Det blir en riktigt härlig lördagsmiddag med krispig kyckling, gyllene potatis och en färgglad sallad.

torsdag 15 september 2011

Panerad torsk med remouladsås

Jag har tidigare skrivit om torskblock med kantareller. Kantareller i all ära men danskarnas nationalrätt, panerad spätta med remouladsås och färskpotatis är en av mina favoriter. Jag använder i och för sig torsk och gör potatismos när potatisarna inte är så små, färska och söta längre. I min uppväxt åt jag massvis med fiskpinnar. Min mamma köpte oftast Bitare och gjorde alltid den godasta potatismosen. Även om hon slängde ihop rätten på en kvart och inte la ner så hemskt mycket tanke bakom det hela så var det ändå alltid en av mina favoriträtter. Idag gör jag denna rätt nästan varje vecka. Jag har dock läst om vad färdiga fiskpinnar innehåller nuförtiden och har lovat mig själv att alltid panera fisken själv. 

När jag panerar torsk börjar jag med att bygga en process. Jag ställer ut tre tallrikar på diskbänken. En tallrik fylls med vetemjöl, en annan med lätt vispade ägg, den tredje med ströbröd. Torskfiléerna rullas i mjölet, ägget och till sist ströbrödet. Sedan steker jag fisken i smör. Den senaste tiden har det varit svårt att få tag på smör i vår matbutik. Det beror på att vi väljer bort alla "light"-varianter och äter allt mer riktigt smör. Smöret tar därför slut snabbare. Jag fick denna vecka steka firren i rapsolja.


Nu har Lily börjat äta middag med oss. Idag åt hon en potatis- och majspuré.


Lily äter maten passionerat med hela ansiktet. Jag gläds av att hon tycker mat är så roligt.


Frukost

Här om morgonen åt jag min första frukost tillsammans med Lily vid matbordet. På vardagarna brukar vi gå upp/vakna samtidigt (nån gång mellan 5 och 6). Tidigare har jag tagit med mig henne och låtit henne leka i babygymmet så att Malin kan få 15-20 min sömn i valfri position (än så länge har Lily fått sova i samma säng som oss). Den här morgonen var det dags att pröva den nya Stokkestolen med tillsatsen för så små bäbisar som Lily. Där sitter hon som en prinsessa och det det är ju mycket roligare att sitta med farsan än att brottas med gossedjuren i babygymmet.


Mina frukostar brukar bestå av en tallrik gröt. Ofta har jag en skivad banan i gröten. Ibland har jag valnötter och honung, ibland bara kanel och socker.  Får jag inte gröt på morgonen känns det inte helt rätt. Jag älskar Kalles och tycker om att ha Kalles på Wasa havreknäcke. En kylskåpskall äppeljuice tycker jag också om.


Lily fick en skvätt vatten denna morgon. Sen jag bar in henne till mamma igen där hon fick sin egen frukost.

Tonfisksallad

När det är stressigt i vardagen blir det mycket kompromisser. Sömnen blir lidande, träningen blir lidande och det är ont om tid att laga riktig mat. Jag brukar inbilla mig att det ska gå snabbare att cykla iväg till thai-kiosken eller kinesen och köpa färdiglagad mat. Väl hemma så har maten kallnat. Då drar jag igång ugnen (eftersom jag hatar mickrad mat). Jag vill även krydda till det "på mitt sätt". Sen vill jag ändå äta maten på riktiga tallrikar vilket innebär att jag måste diska upp efter oss. Summan av kardemumman är att det ändå blir en massa jobb. Men vad kan man då äta som är snabbt, enkelt och nyttigt?
  

 Tonfisksallad är en riktig snabbis. Jag måste erkänna att det kan låta lite tråkigt och att jag inte alltid är så sugen på burktonfisk. Men, med en riktigt god olivolja, en god brödbit och citrondoftande majonäs blir det ändå en ganska trevlig maträtt.

Jag använder paprika, tomater och romansallad. Tonfisk blandar jag ut med en klick majonäs, citronzest, salt, socker och peppar. En rostad skiva surdegsbröd, en skvätt olivolja och rätten är fulländad. Svårare än så behöver det inte vara.

Och snart kan Lily krypa!

fredag 9 september 2011

Spaghetti carbonara

I helgen åt vi Carbonara. Mmm... 

Eftersom rätten består av så få ingredienser finns det ännu större skäl till att förska använda lite bättre råvaror. Den celestefärgade pastasorten från Zeta Casa de Luca är bra tycker jag. Dels så är paketeringen ett samarbete med cykeltillverkaren Bianchi som för övrigt har patent på just denna celestefärg (och har just denna färg på flera av deras cyklar). Dels så har pastan en yta som på ett fördelaktigt sätt suger i sig pastasåsens smaker.



En riktigt god parmesanost bör användas då den har absolut störst påverkan på smaken. Istället för bacon använder jag fläsk. Ett bra sidfläsk är mer matigt än den paketerade bacon som vanligtvis används. Om man har vägarna förbi en bra köttdisk/slaktare borde färskt rökt sidfläsk användas, det blir sååå mycket godare. Tyvärr finns det inte så många slaktare i centrala Sthlm jag brukar mitt fläsk på Ica Kvantum.



Koka pastan och stek fläsket. Vispa ihop ägg, grädde och parmesanost. Smaka av med salt och svartpeppar (från pepparkvarn). Tillsätt fläsket när det svalnat en aning. Bland såsen med pastan och toppa mer persilja.


Nu har vår lilla Lily börjat smaka riktig mat, päron är en god och nyttig efterrätt (även om det för hennes del endast handlade om att suga lite och känna smaken).









söndag 4 september 2011

Äntligen mexikansk streetfood i Sthlm

I helgen påbörjade jag min upptrappning inför Lidingöloppet. Nu är det långa sträckor i kuperad terräng under ett par veckor som gäller. I går sprang jag Lidingöloppets sista 22km. Det kändes riktigt bra och jag är riktigt taggad inför loppet i slutet av denna månad. När jag är ute på långa och tuffa träningspass brukar jag försöka tänka på den belöning som väntar när jag kommer hem. Denna lördag skulle vi pröva den lilla tacorian La Neta (www.laneta.se) på Barnhusgatan. Vi promenerade från Gärdet till La Neta. Lily somnade lagom då vi nått Drottninggatan.

La Neta  är inte en restaurang som vill profilera sig som tjusig. Det finns sjaskiga pizzerior som spenderat mer pengar på inredning än La Neta. Det är träbankar där gästerna får sitta tätt bredvid varandra i långa rader. Man får maten serverad på gummitallrikar och vatten får man ta själv i plastglas. Det finns förbudsskyltar mot kniv och gaffel på menyn och uppmaningar att äta med händerna. Ölen serveras direkt ur flaskan. Personalen hymlar inte med att detta är ett enkelt ställe, det är samma stämning bland personalen på La Neta som hos kidsen i kiosken på idéella discon på högstadiet.


La Netas storhet ligger i maten. De serverar mexikansk streetfood, tacos, quesadillas och nachos med guacomole, starka salsa, lime och massa koriander. Vi åt tacos med både nötkött och fläsk samt nachos med guacomole. Man får hämta upp sin taco direkt från spisen och sedan gå och garnera med salsa, lök och koriander. Hos La Neta får man ta hur mycket koriander som helst, ett stort PLUS in my opinion. Vi öste ner koriander i vår guacomole och strödde även rikligt av denna ört på våra tacos. Vi skjöljde ner maten med varsin Sol. Matens kvalitet är oproportionerligt hög sett till La Netas övriga standard. Jag och Malin lämnade La Neta proppmätta och lyriska över de härliga mexikanska smakerna. Som grädde på moset märks det knappt i plånboken att man varit där.

Lily vaknade lagom tills vi ätit klart. Det var en lagom varm sensommarkväll och iklädda endast jeans och t-shirt fick vi en underbar promenad hem längs Drottninggatan, Hamngatan, Strandvägen och till sist hem till Gärdet.