måndag 28 maj 2012

Min första Chiligryta


Jag har sen en tid tillbaka velat göra en riktigt het chiligryta. Jag har aldrig gjort det tidigare men det verkar finnas många tuffa män som gjort detta tidigare och prövat sig fram genom åren. Åsikter om recept är lika starka som dess ingredienser. Läser man www.hornfeldt.se/chili så verkar rätten enbart gå att göra i ett kontext med Hank Williams, tequila och testosteron. Det känns nästan som att svära i kyrkan när jag i lördags valde att göra min första chiligryta i spiknyktert tillstånd tillsammans med min ettåriga dotter Lily till ljudet av Barnkanalen i bakgrunden. Men det ska väl smaka ändå tänkte jag.
På fredagen efter jobbet stannade jag till på Östermalmshallen för att köpa 1st torkad Chipotle, 2st torkade Ancho, och en röd spansk peppar. På lördagen var det pappa-dotter-häng hela dagen eftersom Malin var på Tess möhippa. Efter en lång morgon/ förmiddagspromenad och lek i sandlådan somnade Lily. Det var då jag plockade fram ingredienserna:

  • Ett drygt kilo kött, nötbog från Knutstorp.
  • 300g stekfläsk, för att få en naturlig selta.
  • Chilifrukterna, 1 st Chipotle,2 st Ancho, 1 Röd spansk peppar
  • 12st vitlöksklyftor
  • 1st rödlök
  • 3st morötter
  • ½ dl korianderfrön
  • 1 kruka koriander (tänker ha två krukor nästa gång, varav den ena hackas och strös över vid servering)
  • 2st öl (tänker ha ett porteröl nästa gång)
  • 1msk oregano
  • 1msk Anhochilipulver
  • 2msk paprikapulver
  • 2msk spiskummin
  • 1msk ingefära
  • 2 tärningar mörk oxbuljong
  • 2msk Worcestersås
  • Lite potatismjöl
  • 3msk muscovadosocker

Jag började med att hacka och skära samtliga råvaror i förväg. Detta kan jag starkt rekommendera. Det är mycket att hacka och man använder parallellt olika kastruller och stekpannor. Du vill ju inte stå med händerna bland massa chilifrön och helt plötsligt se att något bränns vid i en stekpanna. 

Jag skar itu chilifrukterna och rensade dem på stjälkar och frön. Händerna skrubbade jag med diskmedel efteråt, det hade inte varit schysst att t.ex. byta blöja på Lily med chili kvar på fingrarna. Jag grovhackade vitlöksklyftorna, rödlöken och morötterna. Jag mortlade en korianderfröna och hackade en halva krukan koriander. Fläsket klippte jag i ett par centimeter stor strimlor. Köttet skar jag i ganska stora bitar så att det i grytan skulle kunna koka sönder till trådar.

Jag lät koka de torkade chilifrukterna i 15 min. Vattnet silade jag över till en plastbunke och chilin mosade jag med en gaffel. Fläsket stekte jag i en stekpanna. Samtidigt hettade jag upp en stor kastrull med olivolja. I kastrullen fräste jag morötterna, (10 st av) vitlöksklyftorna och rödlöken lätt. Ölen hälldes i kastrullen och fick koka upp. Jag la över fläskbitarna i kastrullen och brynte köttet i fettet från fläsket i stekpannan. Samtidigt som köttet bryntes la jag i kastrullen chilivattnet, tomatpurén, worcestersås, buljongtärningarna, de mortlade korianderfröna, den hackade koriandern, de torra kryddor, den kokta chilin tillsammans med den hackade spanska pepparn. När köttet fått färg på alla sidor strödde jag över en matsked potatismjöl med en sil innan köttet åkte ner i grytan.

Halvvägs igenom processen

Detta fick puttra på medelvärme tills köttet helt kokat sönder till en trådig sörja. Jag öste på med vatten ett antal gånger för att grytan inte skulle dunsta bort och fortsätta puttra. Sammanlagt tog chiligrytan 6 timmar att göra varav 5 timmar till att stå och puttra.

En gryta som den här tar tid att göra och det är ganska slitigt bland varma stekpannor och kastruller. Då kan det vara skönt med en uppfriskande paus. Istället för Corona och tequila valde jag och Lily att svalka oss med en tallrik fil. Det kan också vara bra att öva kast med liten boll för att fördriva tiden.


Som tillbehör gjorde jag en tomat- och avokadosalsa med hackad koriander och riven lime. Jag åt detta med nachochips och mjuka tacobröd. Lite gräddfil är alltid gott för att lätta upp lite granna.


Även om min chiligryta förmodligen inte blev så het som många män uppger att de vill ha det så fanns där desto mer värme. Det närmsta jag kom Hank Williams var att höra Loreen framföra sitt bidrag i ESC på kvällen. Jag somnade strax därefter. Kanske inte den häftigaste av chili-kvällar men för mig och Lily var det en perfekt pappa-dotter-lördag.

lördag 19 maj 2012

Korv och Pommes

När jag och Malin var i Göteborg och tittade på West Side Story åt vi på restaurangen Familjen. Som jag skrev så åt jag en alldeles underbar tallrik korv med pommes frites, som serverades mycket festligt i traditionell kartong à la korvkiosk. Härom kvällen vill jag göra samma sak.



Istället för ketchup så gjorde jag en tomatröra. Jag fräste vitlök och gul lök i olivolja slog på tärnade tomater och en halv kruka hackad timjan. Jag lät detta står och puttra medans jag friterade potatisen.



Det tar lite tid för mig att göra pommes frites eftersom att jag inte har en regelrätt fritös. Jag får använda en sil i metall och en vanlig kastrull. Det är inte optimalt men funkar. Jag förkokar mina potatisstänger innan de friteras. För att få bättre krisp har jag hört att de ska friteras i två omgångar och att de ska vara kylskåpskalla inför det sista doppet. Sånt har däremot inte en normalt arbetande småbarnsförälder tid med. De får bli lite halvslaka mina pommes helt enkelt, de smakar hursomhelst väldigt gott.


Jag fick en Chorizo och Malin fick en mindre kryddig Polsk Bratwurst. Jag hade hittat fina korvar med en kötthalt på 95%. Det är trevligt med korv som ger bra tuggmotstånd, det känns mer som en riktig köttbit då och man blir snabbare mätt om man stoppar i sig råvaror utan tillsatser. 


Bra korv, egna pommes, minst sagt en rustik variant av ketchup och lite majonäs att dippa pommesen i. Korv och Pommes helt enkelt, precis som hos korvkiosken, fast med riktiga råvaror.

torsdag 17 maj 2012

Hur mycket tid spenderar vi på att laga mat?


I en artikel i Metro lästa jag att 50% av alla barnfamiljer äter hel- eller halvfabrikat, varav 17% äter fil och macka till middag. Undersökningen visar kort och gott att den genomsnittliga barnfamiljen inte tycker att matlagning är särskilt viktigt. Jag förstår att alla inte tycker att det är kul att laga mat men man kan ju tycka att det finns värre saker att syssla med, t.ex jobba sent.

Undersökningen visade att endast 20% av barnfamiljerna spenderar mer än 4-5 timmar per vecka på att planera, inhandla och laga mat. Låt oss säga att planering och veckohandling tar 1 timma så är det 3-4 timmar kvar att laga mat på. Det betyder att familjerna spenderar mellan 25-35min om dagen på att laga mat. Är man tillräckligt flink i fingrarna kan man nog få det att fungera men det är nog i minsta laget för att lyckas slänga ihop något riktigt gott och nyttigt och samtidigt undvika färdigproducerad mat. Tänk då att 80% spenderar mindre tid än så åt matlagning. Vad är det då man stoppar i sig egentligen? Bara koka spaghetti tar ju 10min (efter det att vattnet kokat upp). Kan man överhuvudtaget laga mat till en familj på mindre än 20 min?


Siffrorna förvånar mig. Jag trodde att vi de senare åren hade blivit mer medvetna. Lika paradoxalt är det uppenbart stora intresset för matlagningsprogram på TV. Det verkar alltså vara kul att titta på TV när mat lagas men inte att laga själv? Betyder detta att de som läser min blogg bara tittar på bilderna och sen köper färdigmat? Jag tycker att det är konstigt att matlagning inte prioriteras mer i våra liv än vad en sådan undersökning visar.


Jag spenderar mellan 8-9 timmar åt matlagning varje vecka varav 1-2 timmar är att planera och handla. Har vi gäster lägger jag på 1-2 timmar. Framför allt är vi noga med att alltid äta middagar tillsammans någon gång mellan 18.00 och 19.00 varje dag. Fördelarna med detta är att vi varje dag har en fast tidpunkt då hela familjen umgås samt att vi stoppar i oss vällagad mat. Jag har svårt att se något som är viktigare.

lördag 12 maj 2012

Kokosbollar


Idag är Malin på en återträff med det seglarläger som hon var på förr om somrarna. Det betyder att jag och Lily är själva. Ska bli en mysig "pappa och dotter helg".

Mums...



Lily vill hellre röja loss än titta på när jag dricker kaffe.






tisdag 8 maj 2012

Gästspel hos Tommy Myllimäki


På valborgsmässoafton fick jag vara med i en TV-inspelning för Mitt Kök med kocken Tommy Myllimäki. Jag gjorde mina Real Tacos och det blev supergott.

TV4s Mitt Kök har sedan en tid tillbaka sänt avsnitt där hobbykockar gästar Tommy Myllimäki i Jönköping. När jag såg annonsen om att få vara med var det inget snack om saken. Jag skickade in ett mail och några veckor senare ringde producenten David Ringart till mig. Det går inte att överdriva min glädje när jag fick höra att David tyckte att min profil skulle kunna bli bra TV. Dagarna innan TV-inspelningen var ännu värre än när man som liten inväntade julafton.

Dagen började med att åka till ett soligt Jönköping där jag knackade på hemma hos Tommy. Jag fick kliva in i det studiokök som jag sett så många gånger förr. TV-inspelningen gjordes utan manus och det var mycket TV/media-snack som jag inte hängde med i. Jag förstod att det inte skulle vara som att laga mat i verkligheten men det var så mycket ”stopp”, ”bryt”, ”kameran rullar” så att jag i efterhand knappt vet vad som egentligen hade filmats och inte. Jag undrar vad som faktiskt kommer visas i programmet? Det tog ungefär 3-4ggr längre tid att göra tacos än vad det normalt tar.


Dagen till ära hade jag lyckats komma över ett par kilo riktigt bra entrecote. Min kollega Claes levererade köttet från familjens gård Knutstorp. Deras kossor går på naturbete på Söderåsen i Skåne där de äter riktigt gräs och klöver. Kossorna är ekologiskt uppfödda, köttet är KRAV-märkt och har hängmörats i 12 dagar.

Jag och Tommy filmades till slut när vi åt våra tacos och spanade ut över Vättern. Sen åkte jag ner till Malin och Lily på stan. Producenten och fotografen mötte upp oss lite senare och filmade oss på gatorna i Jönköping. Avsnittet visas på TV4 Nyhetsmorgon lördag 12 maj kl0840.


Inzoomning av råvarorna
Så här ser det ut från andra sidan i Mitt Kök

Inzoomning av de färdiga tacosarna



KRAV-märkt nötkött från Knutstorps gård


Vad kan vara bättre än att komma över såna här fina köttstycken. 2kg entrecote, 1.5kg högrev och lite ”bonus-nötbog”.

Det är min kollega Claes som levererat köttet vars familj driver Knutstorp gård och säljer detta fina KRAV-märkta kött. Gården är ekologisk och djuren har gått på naturbete och ätit riktigt gräs och klöver. Bogen åker nog ner i ett långkok, kanske en chiligryta. Högreven skulle jag gärna göra hamburgare av nästa gång jag bakar bröd. Entrecoten, den använde jag nu på Valborgsmässoafton när jag åkte ner till Jönköping och Mitt Kök.