söndag 20 november 2011

Fars dag på Mitt kök-mässan

I söndags var det min första fars dag :)

Min dotter Lily överraskade mig med ta mig till Mitt kök-mässan i Älvsjö. Hela familjen var alldeles ivriga när vi gjorde entré på mässan och fick se allt som erbjöds. Vi inledde med att provsmaka lakrits från Lakritsfabriken i Ramlösa. Jag har alltid tyckt väldigt mycket om lakrits. Det har jag fått efter min pappa. Jag har starka minnen av hur han kom hem från jobbresor med taxfreepåsar med Pingvinlakritspastiller, Turkisk peppar, salta Piratpengar, m.m. På mässan fick jag både salt och söt lakrits av Lily. Malin ville bestämt köpa en svindyr lakritschoklad. Det fick hon.


Vi gick vidare och provade bl.a grapefrukt från Florida, räkcocktail från västkusten, chokladtryffel från Öland, engelsk fudge, moules marinières, pasta med fänkol och citron, bröd från småland, parmesanostar och grillad gravad lax. Framför allt prövade vi ett tiotal olika olivoljor. Vissa var lena och mjuka, vissa var så peppriga att man började hosta, vissa smakade så mycket gräs att det kändes som en nyklippt fotbollsplan. Det var så häftiga upplevelser. Jag älskar olivolja. Vi hittade en olja från tillverkaren de Cecco som vi köpte tillsammans med deras pastasort. Vi fick en grundlig lektion om hur pastan framställdes. Pastan har gjorts på samma sätt i samma by, belägen högt upp i bergen, sedan 1800-talet. Vattnet som används är från en källa högt upp i de italienska alperna.

Vi såg på Roy Fares som gjorde en efterrätt med karamelliserad ananas med kokos- och vitchokladkräm. Monika Ahlberg gjorde buljongkokt oxfilé.  Kocken Tommy Myllemäki och vinexperten Jens Dolk presenterade deras resa runt om i Sverige och deras matupplevelser hos lokala producenter. Intressant var att ju längre norrut de kom, ju bättre kände man till de lokala producenterna (läs patriotisk). Det förvånar mig inte att det endast är i Norrland där man lyckats konkurrera ut McDonalds till fördel för den lokala aktören Max.


Det bästa på mässan var Paolo Robert som gjorde en tomatssås, varken mer eller mindre. Han berättade om vad mat borde betyda för oss. "Mat ett sätt att umgås, ett sätt att njuta av livet, matbordet är en plats där generationer utbyter erfarenheter", så vackert. Jag har aldrig riktigt sett hans storhet tills nu, han var otroligt rolig, ärlig och underhållande. Det är något med den italienska mentaliteten som jag gillar. Om man sitter på en italiensk restaurang och säger att maten är god konstaterar bara den italienska kyparen lite arrogant att, "det är pasta, pasta är gott". Om man frågor hur det tillagas så säger de bara "pasta, pomodore, aglio", och man kan se hur de tänker "Hur svårt kan det vara?". Till och med deras menyer är kort och kaxiga. Det står oftast bara, pasta med musslor, pasta med tomat, pasta med olivolja och vitlök, lasagne i ugn. I Sverige är det tvärtom, vi verkar vilja beskriva varje maträtt i menyerna så ingående att det är bara måtten som saknas. Paolo var precis så italiensk som jag vill ha det med citat som "Det finns inte för mycket kolhydrater, det finns bara för lite löpning", "Mat är den näst bästa njutningen här i livet, ni som tycker att det är den bästa har aldrig varit med en italienare." När induktionshällen inte ville samarbeta med Paolo fick vi alla höra vad han tycker om dyra kök "vissa spenderar hundratusentals kronor på flaschiga Martin Timell-kök och sen använder de ändå bara micron och slänger in en Billy´s Pan pizza, fy fan". När en representant från köksleverantören försökte lugna Paolo genom att säga "det verkar inte bara var du som har problem med induktionshällen idag" sa Paolo kort, "men det är bara jag som skriker". När han lugnat ner sig berättade han om hur livet inte riktigt blivit som ha trodde. Under åren som tonårsligist, "kungen av kungsan" var folk rädda för honom på tunnelbanan. Nu kom folk fram och sa att "Paolopasta" är deras barns favoritmat. Hans rektors sista ord hade varit "det är såna som du som hamnar i fängelse". Vem hade kunnat tro att Paolo skulle börja skriva kokböcker. "Förmodligen hade jag råkat riktigt illa ut om någon fått reda på det under ligiståren".

Vi åkte hem från mässan mätta och belåtna med massa ny inspiration.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar