söndag 25 december 2011

Dinkelpannkaka med honung, getost och valnötter

När Isa hade sin inflyttningsfest (tror jag att det var) så fick återigen Lilys gudmor Karin göra ett inhopp som barnvakt. Tydligen gillar Karin ost. Vad är då inte bättre än just denna rätt.

Vad är det som gör pannkakor så vansinnigt gott? Är det de knapriga smörstekta kanterna, kanske sylten och grädden, eller är det just så att jag förknippar pannkisar med barndomen. Hursomhelst är det en rätt som fungerar lika bra som förrätt, varmrätt eller efterrätt. Pannkakor fungerar kalla som varma och kan ätas med både ost och skinka, lönnsirap, skagenröra, glass med kolasås, etc, etc, etc. Inte konstigt att ens mamma gjorde detta ofta till mig och mina systrar. Nu när vår dotter äter samma mat som mig och Malin har vi märkt att pannkakor är en favorit även hos henne.

Jag låter smeten rinna ut och forma pannkakan naturligt
En lite nyttigare alternativ till vetemjöl är dinkelmjöl.  Använder man dinkelmjöl så behövs inte lika mycket mjöl då dinkel drar åt sig mer vätska. I de fall då jag vill göra lite matigare pannkakor knäcker jag ett extra ägg. Med andra ord, jag har i en dl mindre mjöl och ett extra ägg i mina dinkelpannkakor. Just denna kväll hade jag köpt enbart kravmärkta produkter. Mjölk, ägg, ost, honung, dinkelmjöl.


Istället för att köpa flytande honung (jag har ännu inte lyckats hitta en KRAV-märkt flytande honung) micrar jag en liten skål med honung. Då blir den härligt varm och rinnande.



Lily vräker i sig pannkakor

Vi år oss proppmätta på pannkakor , valnötter och getost denna kväll. Väl framme på festen hade Isa dukat upp en kakbuffé. Det blev kaka på kaka den kvällen kan man säga :)

söndag 18 december 2011

Stoppa pressarna, dags för julkorv

Det finns ett par saker som jag verkligen ser fram emot på julbordet. Dels är det den gravade laxen, dels är det farmors julkorv. Farmor har gjort denna korv så länge som jag kan minnas. Hon har själv antecknat priset på korven de sen 30 åren. Intressanta siffror, inflation på 113% mellan åren 1986-2011. Behöver jag nämna att släkten på pappas sida är småländsk och att min pappa blev professor i Nationalekonomi. De senaste åren har jag varit med i korvstoppningen, angelägen om att bevara denna fina jultradition



Korven är en traditionell fläskkorv vars köttblandning består av tre delar fläskfärs och en del nötfärs. Färsen hade farmor beställt i förväg från en lokal producent. För att korven ska få en fast konsistens används pressad potatis som stärkelse. Det blandas även ner mjölk i färsen. Korven kryddas med salt, socker, vitpeppar och ingefära. Lite i taget blandas allt i apparaten. När färsen är blandad vänder vi på apparaten och trär på svinfjälstret. Det är här korven stoppas. En person matar ner kött i kvarnen, en annan ser till att fjälstret fylls med kött. Fjälstren är klippta i lagom långa bitar och när varje fjälster är fyllt binds vardera ände.
Nymalen färs från den lokale producenten i Ydre
Blanda lite i taget av färs, potatis, mjölk och kryddor
Kryddblandningen

Smeten är färdigblandad
Korven kokas i ungefär 20 min och serveras med potatismos och rivna morötter. Farmor gör en sötstark senapssås. Hon hade även kommit över ett dussin rödbetor när hon plockade upp färsen i Ydre.



Helgen innan hade farmor stött på redaktören till Tranåsposten på stan. Då redaktören är barndomsvän med pappa och mina farbröder berättade hon att vi nuförtiden är fyra generationer som deltar i den årliga korvstoppningen. Eftersom detta är tydligt förstasidestoff blev detta en stor artikel i kommande veckas upplaga av Tranåsposten
Inte varje dag man täcker både mittuppslag och framsida i Tranåsposten
Nedan text går att läsa i boken Äkta vara (Nilsson, 2008):
I välsorterade matbutiker har vi svårt att hitta korv som innehåller mer kött är 80%. Kötthalten är på tok för låg i en vanlig matbutiks korvsortiment. En vanlig falukorv behöver (enligt nån konstig regel) bara innehålla 40% kött och i det begreppet ingår numera en stor andel fett och bindvävnad. Coop garanterar att deras falukorv är framställd på enbart svenskt kött men köttmängden är bara 52%. Hälften av korven består alltså av annat, t.ex 33% vatten (också det svenskt får man förmoda).  Ännu lägre kötthalt finns i Coops lågprislinje Coop X-tras. Här närmar sig vattennivåerna varandra med 40 respektive 36%. I denna smet har så mycket vatten blandats ner att stabiliseringsmedlet E450 (natrium-, kalium- och kalciumdifosfater) måste tillsättas för att korven ska kunna binda vattenmängden. Scans falukorv innehåller inga andra tillsatser än antioxidationsmedel och konserveringsmedle och består t.ex. av 52% kött. Deras Lantkorv består av 49% kött. (Hur mycket av detta kött som är fett och/eller bindvävnad vill jag inte veta för det har blivit ganska mycket falukorv för min del genom åren).


lördag 17 december 2011

Köttbullar med potatis mos, gräddsås och lingon

En riktigt god vardagsmiddag behöver inte vara så konstigare än så här. Att rulla sina egna köttbullar är enkelt så varför göra sig en björntjänst och köpa färdiga köttbullar a la Scan.

Blanda samman 400g köttfärs, ett ägg, en matsked sötsstark grovkorning senap, lite ströbröd, en tesked av Renée Voltaires lantbuljong. Rulla bullarna i önskad storlek. Jag tycker att det är enklast när det inte är så fasligt stora. Det är enklare att tillaga dem då eftersom det räcker med att snabbt bryna dem i en stekpanna, flytta dem till en form och låta dem stå i ugnen 10-15 min/medan jag tillagar såsen.


I samma stekpannan som köttbullarna har brynts häller jag på 2dl grädde och 1dl vatten. Jag smakar av med Renée Voltaires lantbuljong samt salt och peppar. Bäst är att äta detta med potatismos.

Köttbullar var succé.

söndag 11 december 2011

Ragu

Vad är en Ragu egentligen? Kan det vara som en blandning mellan gryta och sås, eller blir det en stuvning? Var går gränsen till att det blir en soppa? Jag är inte helt hundra på dessa termer men i min värld så är t.ex. köttfärssås en typ av ragu.

Denna gång ville jag (precis som med mina Tacos)  pröva att tillaga rätten utan färdigmald köttfärs. Istället skar jag ett stycke högrev i små små bitar som jag brynte i smör. I en gjutjärnsgryta värmde jag min bästa olivolja och fräste vitlök snabbt. I grytan slog jag på åtminståne en ask grovt skurna körsbärstomater, ett gäng tärnade kvisttomater samt en kruka hackad basilika. Jag tillsatte lite av Renée Voltaires lantbuljong utspädd i lite vatten. Högreven åkte ner i grytan och i stekpannan stekte jag lite fläsk som också åkte ner i grytan. Att ha lite sidfläsk i en gryta, ragu, stuvning eller liknande är ett hett tips. Den salta fläsksmaken bidrar till en fin balanserad selta. Om det finns en box rödvin hemma så kan både kocken och grytan gynnas av en skvätt.


Högrev passar utmärkt till långkok som detta eftersom att köttet håller spänsten även efter en timmes puttrande. Servera ragun tillsammans med en al dente pasta linguini och grovt riven parmesanost. 

För ett par veckor sedan började vi ge Lily riktig mat.  
Det är mycket roligare att äta pappas mat än de där Hipp- och Semperburkarna

lördag 10 december 2011

Nötter i choklad med whiskygrädde

Den här rätten läste jag om i en tidning som handlade om amerikansk whisky. Det är alltid bra med efterrätter som går att förbereda när man får gäster. Det är även väldigt bra om efterrätten till så stor del som möjligt består av choklad.

Smält choklad. Ta dina favoritnötter och rosta i en stekpanna. Om du använder en choklad med hög kakaohalt så kan man tillsätta lite socker i stekpannan som får karamelliseras med nötterna. Om man använder kokos så måste man vara extra försiktig så att det inte bränns.



Rör ner nötterna i den smälta chokladen. Vispa grädde och rör ner en skvätt whisky (eller rom).  Jag två favorit flaskor hemma just nu. Den ena är en 15-årig rom som heter Matusalem. Den andra är en Bourbon som heter Knob creek. Den är 9-årig och ganska stark. Jag brukar behöva ha i en liten skvätt vatten i den om jag dricker den rent.

 

Sashimi

Har ni någonsin ätit sushi eller sashimi och tänkt "Wow, den här sushin var riktigt god". Sushi har för mig blivit något jag förknippar med "en snabb lunch". Centrala Stockholm verkar helt och hållet glömt bort traditionella rätter som raggmunk med fläsk, falukorv och potatismos, gravadlax med färskpotatis, m.m. Ska man äta lunch i centrala Stockholm har man att välja på Tex mex, Indiskt,Thai, Sushi, McDonalds, grekiska och italienska sallader och/eller smörgåsar (som jämnt har den där irreterande rödlöken i/på sig). Jag har inget emot mat från andra delar av världen men när traditionell och enkel mat inte längre är ett alternativ tycker jag att utbudet blivit fattigt. Tills det sker en förändring inom Stockholms lunchutbud får vi nöja oss med sushi och rödlök.

Det har hänt ett par gånger för mig att sushin smakat riktigt gott:

1. Första gången i PK-husets Sushi Yama. Vi brukar ofta gå dit. Främst har de god sushi men det är även väldigt praktiskt för oss småbarnsföräldrar. Det finns gott om plats och de har barnstolar.

2. Min svensexa. En fysiskt krävande och hälsomässigt nedbrytande inledning under det första dygnet följdes av ett SPA-dygn hos Villa Lindblad i Motala under svensexans andra dygn. Gurra, som uppenbarligen kan livsmedelsbranschen, gjorde sashimi på Salmalax åt oss. Jag har tidigare skrivit om laxen (se Gravad lax) fast som en svensk variant av japanernas sashimi.

Det finns främst tre anledningar till att Salmalax smakar så gott:

1. Firrarna får bästa tänkbara föda
2. Firrarna plockas bara upp ur vattnet när det kommer in en beställning (Fish to order)
3. Efter att de plockats upp ur vattnet tar det max två timmar innan de vakumförpackas




Jag tillagar sashimin genom att blanda lika delar japansk soja och spadet från inlagd ingefära. Efter det finhackar jag en kruka koriander och lite inlagd ingefära. Den avlånga vakumförpackade Salmalaxen skivas i centimetertjocka bitar. Jag lägger upp bitarna platta på ett stort serveringsfat och häller över sojablandningen. Jag strör på koriandern och ingefäran. På detta lägger jag klyftor av avokado och citron. Sashimi är ju egentligen sushi utan ris men jag vill ha ris till min sashimi och kokar därför lite som tillbehör.


Rätten är en riktig delikatess och är väldigt enkel att laga.