tisdag 9 augusti 2011

Pavlovatårta

Bär hör sommarn till och vad kan vara trevligare än en bärig tårta med hemmagjord frasig marängbotten, syrlig citronkräm och massvis med hallon och jordgubbar på en bädd av vipsad grädde. Ett tips till alla som vill impa på svärföräldrarna.

Bottnen är superenkel att göra. Vipsa lite äggvitor tills det går att vända upp o ner på bunken. Tillsätt sedan lite socker tills smeten blir lagom söt. Grädda långsamt på en ganska låg värme i ugnen, typ 150 grader.

Citronkrämen (eller Lemon Curd som det heter ibland) kräver lite mer exakthet i måtten. Jag använder både  citronens skal och saften. Det rivna skalet blandar jag samman med socker. Saften blandar jag med smör. Detta värms upp i ett vattenbad så att smöret smälter. Försiktigt tillsätter jag de lätt vispade äggulorna. Detta får vattenbadas tills smeten tjocknat. Citronkrämen kan sedan användas i flera olika efterrätter. Det är gott med glass och jordgubbar. Funkar med lite krossade Digestivkex, vispad grädde och blåbär.

Tårtan byggs ihop genom att bre på en svalnad citronkräm först, smeta på grädden och placera bären. Det är alltid tjusigt med lite citronmeliss som garnering och det doftar verkligen sommar.



2 kommentarer:

  1. Testade din tårta fast med mörk och vit chocklad mixad grädde istället för citronkräm. Blev riktigt gott faktisk.

    /Många hälsningar Adrian

    PS : Resten av familjen hälsar också :)

    SvaraRadera
  2. Hej Adrian, vilket bra tips att blanda vit och mörk choklad i grädden, låter himla smarrigt!

    /P

    SvaraRadera