onsdag 13 juli 2011

Tikka Masala

I tisdags var det dags för mig att laga mat för hela tjocka släkten. På kvällens meny var det Tikka Masala. Ordet Tikka betyder något i stil med "en bit kött". Masala betyder kryddblandning. Sätt ihop dessa två ord och du får namnet på en rätt som består av kött och kryddor. Denna klassiska indier har nog lika många recept som det finns personer som lagat rätten. Vanligtvis beställs Chicken Tikka Masala (eller "CTM" som det ofta står på de folielådor ed vita lock som man vanligtvis hämtar upp hos närmsta indiska take away restaurang) och avnjuts tillsammans med naanbröd och vitt fluffigt basmatiris.


Mitt sätt att laga Tikka Masala görs i två steg. Först så ska köttet marineras. Köttet marineras i en yoghurtblandning som står i kylen i åtminståne ett dygn. Enligt studier gör yoghurten att köttet suger upp smakerna på ett bättre sätt än att bara låta köttet ligga bland kryddorna. Min yoghurtblandning består av ingefära, chili, vitlök, garam masala (en torr kryddblandning från kyddhyllan) som mixas i matberedare och blandas med turkisk yoghurt.


Yoghurt blandat med ingefära, chili, vitlök och garam masala

Grytan görs av kryddorna garam masala, kummin, malen torr ingefära, kanel, cayennepeppar (om man önskar lite hetta), färsk ingefära, vitlök, chilifruk samt saften ur en citron. De torra kryddorna rostas lätt i stekpanna innna en stor klick smör läggs i och blandas med de färska kryddorna som mixats i  matberedare. Detta blandas ut med krossade tomater, riven morot, Renée Voltaires grönsaksbuljong, burk kokosmjölk och farinsocker/muscovadosocker.






Rätten går hem hos alla åldrar. Min 84-åriga farmor bad till och med om receptet efteråt och mina 6-åriga systersöner sa att det var deras favvorätt.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar