söndag 28 augusti 2011

Hamburgare på sjön

Igår fick vi följa med ut i skärgården i Marcus båt. På väderleken hade de sagt att det skulle bli sommarens sista dag. Vilken dag vi fick sen. Jag tog med mig lite handklappade hamburgare och Mackan tog med sig stora morteln för att göra sin guacomole. Vi startade i Saltsjö Duvnäs och puttrade igenom kanalerna till Baggensfjärden som vi korsade och fortsatte till Fladenviken där vi la till för att äta lunch och bada.




Min hamburgare görs på nötfärs som blandas med vitlök, cayennepeppar och worcestersås. Dagen till ära hade jag även hackat i en kruka timjan. Biffarna görs så breda och platt som möjligt så att det i efterhand går att ta en tugga utan att behöva bända upp käken. För den sakens skull ska burgare inte vara små. Mina var på 200g styck :)


Mackan är rolig, det ska minsann inte kompromissas när det görs guacomole. Bara grejen att konka med sig en XXL mortel på båten är ju hardcore. Kryddorna ska malas på plats och körsbärstomatern ska gärna skalas. Han börjar med att mortla olika sorter peppar, framför allt rosépeppar. Sedan krossar han vitlök och skalade körsbärstomater innan han blandar ner avocadon. Han smakar av med salt och crème fraiche. Guckan ska serveras i morteln, varför det var nödvändigt att ta med denna stenklump. Mackans recept på gucka är framtaget under år av empiriska försök. Jag kom ihåg när det började, nån gång under 2006 i studentlägenheterna på Mejerigatan.



Sommarens sista dag kunde inte spenderas på ett bättre sätt. Tack Marcus för den fina båtturen.

fredag 26 augusti 2011

Carpaccio och Pasta Olio Aglio Peperoncino

Ett lyckat fredagsmys måste ju vara extra gott. Samtidigt får inte fredagkvällen gå till spillo genom att spendera tid i mataffären och sedan framför spisen. Ett tips på en bra kombo som fredagsmys är Carpaccio med en pastarätt som jag kallar Past Olio Aglio Peperoncino. Det är enkelt att göra och går på nolltid att lägga upp på tallrikarna.

Jag brukar gå till köttdisken och be dem dunka ut ett par skivor av deras bästa oxfilé till tallrikstora skivor. På köttet lägger jag sedan ruccola, hyvlad parmesanost och rostade pinjenötter. Att rosta pinjenötter gär nästan för snabbt, det bränns så otroligt lätt. Vi är inte särskilt noga med vilket vin vi dricker, vi dricker rött till kött och vitt till fisk. Vi dricker inte heller särskilt mycket har vi märkt, därför blir oftast att vi köper hem en BIB som räcker i flera månader. Vad vi däremot gillar att testa är goda olivoljor. Om det är något som höjer smaken på en maträtt som Carpaccio så är det smaken av en riktigt god olivolja. Det är lustigt hur vissa människor kan köpa jättedyra viner och prata om hur bra de passar till olika maträtter för att sedan snåla med råvaror, som till exempel en bättre olivolja.


Pasta Olio Aglio Peperoncino går snabbt att göra. Jag kokar spaghetti al dente (en minut kortare än vad som står på paketet). Precis innan pastan är klar fräser jag snabbt vitlök och lite chili (eller Piri piri) i rikligt med olivolja. Jag häller över pastan i stekpannan med vitlöken och chilin. Jag rör om och häller tillbaka i kastrullen. Jag skär några tomater i tärningar och blandar med ruccola. Medans vi äter förrätten håller sig pastan varm i kastrullen. Precis innan servering blandar jag i tomaterna, ruccolan och rostade pinjenötter.


En koppa kaffe och lite Anton Bergs Sea Salt och fredagsmyset är komplett.

torsdag 25 augusti 2011

Kycklingsoppa

Tidigare i veckan gjorde jag Malins favvorätt Apelsinkyckling (se inlägg Apelsinkyckling). Vi hade en diskussion om buljonger och fonder. Vi undrade lite vad t.ex en flaska kycklingfond innehåller? T.ex konstaterade vi att mjölkintoleranta inte bör få i sig sån fond. Vem skulle kunna gissa att det finns mjölksyra och maltodextrin i kycklingfond? Ingredienser som kycklingarom och kycklingextrakt kommer nästan först på listan medans saker som kycklingkött kommer i slutet av listan. Läskigt tycker jag. Varför ska det överhuvudtaget vara en så lång lista när det är så enkelt att göra?


Jag beslöt mig för att göra en egen kycklingfond på det överblivna kycklingskrovet. Jag rensade kycklingen på det kött som blivit över. Sedan la jag kycklingskrovet, persilja och morotsslantar i en kastrull och täckte med vatten, lät det koka upp och sedan sjuda nästan en timme. Detta silades och ställdes i kylen.


Ganska få råvaror, men ack så gott.


Ett par dagar senare kändes det ganska naturligt att göra soppa på fonden och kycklingresterna. Jag började med att råsteka potatis- och morotstärningar. Fonden hade i kylen blivit som en dallrig gelé (förövrigt är det genom att koka slakteriavfall som man framställer gelatin). Jag värmde upp fonden i en kastrull tillsammans med apelsinzest och persilja. När rotfrukterna var genomstekta hällde jag ner dessa i fonden tillsammans med kycklingresterna och hackad persilja. Jag smakade av med sojagrädde, salt och peppar. Det är ofta gott med lite socker i olika maträtter. Istället för socker pressade jag ner den söta apelsinsaften i soppan. Jag hade även en gnutta mortlad piri piri.

Tillsammans med god kavring är detta en supergod och snabblagad middag

söndag 21 augusti 2011

Panerad torsk med kantareller

Vardagsmat låter inte så särskilt spännande. Torskblock låter nog ännu tristare. Torsk är ändå en av de mest frekventa råvarorna i min matlagning. Fisk är såklart nyttigt och bra på alla sätt samtidigt är torskblock inte alls lika kostsamt som den färska torskryggen. Torsk är också tacksamt att tillaga med rätt tillbehör och förutsättningar (het stekpanna, ströbröd och riktigt smör). Tillsammans med nypressad potatismos förvandlas dessa tråkiga torskblock till en riktig höjdarmåltid som är enkel att göra mitt i veckan. Så här på sensommaren brukar det dyka upp färska kantareller i matbutikerna. Smörstekta kantareller passar utmärkt till denna rätt. Just denna dag blev det visserligen hokifiléblock och hollandaisesås istället för torskblock och remouladsås.

Få men goda råvaror.
Passa på att äta svamp så länge det finns tillgängligt.
Smörstekta kantareller förgyller många maträtter. 





Matlagningsprocessen

Matlagning är som roligast när det finns tid och energi att göra något riktigt gott som kan avnjutas tillsammans i gott sällskap. Därför blir våra semestrar (och alla andra lediga dagar) ofta väldigt matorienterade. På semestrarna finns energi att stå lite extra i köket. På semestern finns det tid att umgås runt ett matbord med familj och vänner. Det är vid såna tillfällen jag vill att maten ska smaka lite bättre än vanligt. Jag tror bestämt att det kallas för "att unna sig".

Nu är semestern slut och vardagen har börjat. Vardagsmat är nog det svåraste som finns. Både familjen Dafgård och Mamma Scan försöker så gott de kan för att få mig att köpa halvfabrikat fulla med konstiga tillsatser. De är proffs på att hitta en heltidsarbetandes småbarnsfamiljs svaga punkt. Det svåraste med att vara förälder är nämligen att få tiden att räcka till. En normal matlagningsprocess går till enligt följande: Steg 1) Fundera på vad vi vill äta Steg 2) Gå och handla Steg 3) Laga maten. 

Steg 1. Fundera på vad vi vill äta är ibland det svåraste. Hur många gånger är inte fantasin som bortsprungen. Det värsta som finns är att komma överens om middagsmat efter jobbet när både jag och Malin är trötta och hungriga. Att då gå till mataffären är en dålig idé. Detta har vi löst med att skriva ner en lista med favoriträtter. Listan innehåller i skrivande stund ca 20 maträtter som alla tycker om och som jag enkelt lagar. Ungefär en gång i veckan går vi igenom denna och bestämmer vilken mat vi ska äta en vecka framöver, detta kallar vi "veckomenyn". Veckomenyn fungerar sedan som inköpslista när jag går och handlar. Faktum är att det är ganska trevligt att lägga ner 10-15 minuter på att prata om veckans mat, vi kan ibland till och med nästan bli lite exalterade av detta, speciellt när vi kommer till fredagsmyset.

På fredag är det Carpaccio, mmmm, längtar tills fredag...

Steg 2. Att gå till mataffären tar tid. Vi försöker gå till mataffären så sällan som möjligt (helst bara en gång i veckan). Varje gång handlar vi all mat som vi ska förbruka under den kommande perioden, vanligtvis den kommande veckan. Veckomenyn från steg 1 är min vägledare i affären. Visserligen tar jag ganska lång tid på mig, men det är mycket mer tidskrävande att gå och handla var och varannan dag anser jag. Det är även mer ekonomiskt då det som regel alltid slinker ner en och annan vara som faktiskt är onödig. Det är enklare att hålla reda på matinköpskostnaderna när det är få transaktioner. Att även veta i förväg vad som ska inhandlas innebär att jag sällan köper massa annonsvaror och tänker "det går alltid åt". Annonsvaror har en tendens att bara fylla upp skafferi och frys med saker som ändå aldrig äts upp.

Steg 3. Att laga maten är betydligt enklare när jag vet i förväg vad som ska lagas. Det är lättare att veta när jag ska börja tina det som är djupfryst och om det är en speciell färskvara som ska inhandlas behöver man bara köpa endast det efter jobbet. Jag vet även hur lång tid vissa maträtter tar att tillaga vilket innebär att jag lättare kan planera övriga aktiviteter.

Denna process har för mig och Malin inneburit ett betydligt enklare vardagsliv. Vi behöver bara vara fantasifulla en gång i veckan, behöver bara gå till mataffären en gång i veckan, det spara tid och pengar vilket innebär att vi kan kosta på oss lite bättre råvaror än de halvfabrikat som kommer från familjen Dafgårds massproduktion.

lördag 20 augusti 2011

Maven Diner Café

Ett tips till alla som befinner sig på norra Gotland. I det lilla samhället Kappelshamn hittar vi Maven Diner Café. Det är inrett som en klassisk amerikansk diner med jukebox och Heinzketchupflaskor. Menyn innehåller också alla de klassiska företéelserna som kännetecknar en diner. Man hittar äggröra med bacon, blåbärspannkakor, chiliburgare, bagels, äppelpaj, etc. Tvisten på just detta ställe är att maten lagas på kvalitativa och (i den mån det är möjligt) närodlade råvaror. Jag avnjöt en brunchtallrik bestående av french toast (med västerbottenost), bacon (sidfläsk från en gotländsk gård), äggröra (med gotländsk chèvre) och tranbärsfralla med limekräm. På detta beställde vi blåbärspannkakor med jordgubbar. Blåbärspannkakorna är att dö för, bra mycket bättre än de som jag vräkt i mig både i Sthlm och NY. Som pricken över i:et serverades en riktigt god apelsinjuice. Tummarna upp för Mavens.




torsdag 18 augusti 2011

Club Sandwich

Sista kvällen på Gotland. Hela veckan passerade vi en kalkonfarm i Källstäde mellan Lärbro och Rute. En dag kom My hem med några kilo(!) kalkon "utifall att" vi skulle bli sugna. My hade även tipsat om Röcklingers Handelsträdgård i Lärbro. Med Rutes stenugnsbageri ett stenkast bort föll det sig ganska naturligt vad vi skulle laga sista kvällen.


Handelsträdgård+kalkonfarm+stenugnsbageri=CLUB SANDWICH. Tänk vilken lycka att få laga mat på så närproducerade råvaror.


Jag började med att köpa brödet på bageriet i Rute. Bilden är tagen under dagen där vi fikade och åt det som förmodligen är de godaste kardemummakringlorna som någonsin har gjorts (eller så var det solen, sällskapet, ledigheten och miljön som gjorde att kringlan smaka så bra).


En Club Sandwich brukar inte ha basilika på sig men när jag såg denna växt i Lärbro kunde jag inte låta bli att köpa den. Av denna ört gjorde jag en basilikamajonäs som fick smaksätta klubbmackan.


Voila! Club Sandwich, gjord på stenugnsbakat bröd från Rute, grillad kalkon från kalkonfarmen i Källstäde, basilika, tomater och sallad från Lärbro. Tillsammans med avokado och några krispiga baconskivor blir detta en riktigt schysst macka.


Åh vilken härlig semester vi fick. Nu väntar vardagen...

måndag 15 augusti 2011

Stenkyrka Mejeri

Gotland har flera guldklimpar när det gäller god mat. För att vara en stad på dryga 20 000 invånare har Visby anmärkningsvärt många bra krogar, däribland finns 50 kvadrat, Bolaget, Donners brunn med flera. Andra trevliga ställen är Stenkyrka Mejeri i det lilla samhälet Stenkyrka på norra Gotland. Vi prövade att äta middag där en kväll. Vi möttes av ett live jazz/blues band på altanen. Gitarristen var tillika hovmästare och ägare. Nera på gården spelade några barn basket. Vid ett tillfälle var bandet tvunget att sluta spela då servisen var tvungen att fråga gitarristen/hovmästaren var vinöppnaren tagit vägen. Det var en väldigt trevlig stämning. Tyvärr brukar våran fyra månaders dotter Lily bli lite pipig framåt kvällarna och ville inte riktigt komma till ro när bandet spelade den ena covern efter den andra (precis som sin pappa uppskattar hon ju livemusik). Jag tror ingen nybliven förälder kan riktigt njuta när ens barn piper efter mat, i synnerhet inte mamma. Det kändes ganska tråkigt att behöva lämna Stenkyrka Mejeri så snabbt en kväll som denna men det är bara att inse att det finns en ny boss i våra liv :)

lördag 13 augusti 2011

Gotländsk lammchorizo

Vi kom hem från Gotland förra veckan. Vi hade fyra underbara dagar hos My på hennes landställe i Rute. Om man överhuvudtaget har hört talas om Rute har man nog i samma mening nämnt det stenugnsbageri dit folk vallfärdar just för det goda brödet.

Efter fyra år som student på Gotland har jag väldigt många fina minnen från öjn. Ett speciellt matminne är den gotländska lammchorizon. Jag och min rumskompis Marcus brukade ofta grilla denna avlånga delikatess när de övriga slet med deras danska fläskfiléer och torra kycklingbitar. För att vara lite extra speciella köpte vi en sås som hette nåt i stil med mangoraja, från Rydbergs tror jag. VI hade inte heller regelriktiga korvbröd utan åt korven i tortillabröd. Nu när jag åter igen var tillbaka i mina gamla kvarter, och ICA Atterdags vid Mejerigatan, var det svårt motstå frestningen och nostalgin som denna korv innebär för mig. Hela gänget hemma hos My fick därför korv denna kväll :)

Malin nappade inte riktigt på idéen med mangoraja (eller vad den nu hette) och tortillas så det fick bli Polarbröd och bearnaise på korven. Vi provade även Visbybryggeriers pale ale, Sleepy Bulldog. 


Aldrig tidigare har korv med bröd varit så gott. Tack My för de underbara dagarna hos dig i Rute.




fredag 12 augusti 2011

Gravad lax

Min svensexa är ett oförglömligt minne. Dels för att grabbarna lyckades tajma in att ett "blombud" stod iklätt endast handduk i vår hall i samma stund som svärfar tittar förbi,  dels för att vårt gamla band, Hell´s Kitchen, hade en reunion, dels för att jag aldrig kommer glömma känslan av ett gäng grabbar som dricker bubbel och testar skönhetsprodukter ända in i gryningen. Jag kommer inte heller att glömma att detta var första gången jag åt Salmalax. Min vän Gustaf gjorde sashimi på Salmalax denna helg och det var riktigt gott.

Vår gravade lax är ju som en "svensk sashimi/sushi". Japanerna använder soya, wasabi och ingefära till rå fisk. Vi använder salt, socker och dill. Det är synd att denna rätt som är så otroligt enkel att göra ofta köps färdiglagad. Används bara rätt råvaror och och lite framförhållning så har du en riktig delikatessmåltid utan större kraftansträngning. 


Jag använder salmalax, flingor av havssalt, mörkt muscuvadosocker och ett knippe dill. Blanda lika delar salt, socker och finhackad dill. Gnid in blandningen i fisken och låt stå i kylen några timmar eller över natten. Fisken tillagar sig själv i kylen. Servera med färskpotatis och hovmästarsås.




torsdag 11 augusti 2011

Pasta frutti di mare

Efter att ha spenderat en vecka på landet bland kossor, hästar, öppna fält, mycket cykling och grillning var vi åter på plats i stan. En frutti di mare, (svensk översättning havets läckerheter) är enkel men samtidigt väldigt spännande pastarätt. Den består av en het tomatsås och olika typer av "läckerheter från havet". Att göra en tomatsås är en standardkomponent till flertalet italienska klassiker. Jag gör min tomatsås på precis samma sätt som till bolognese, lasagne och pizza. Tomatsåsen fungerar även bra som den är, tillsätter man lite chili kallas det pasta all´arrabbiata. Under mina studentår förekom denna rätt åtskilliga gånger.

Sedan en tid tillbaka har det varit svårt att få tag i scampi och tigerräkor då dessa inte fångas på ett politiskt korrekt sätt. Till just denna kväll hade jag faktiskt några av dessa tigerräkor kvar i frysen. Dessa tigerräkor fick sällskap av ett par tonfiskfiléer och pilgrimsmusslor.

Jag börjar med att fräsa lök, hackad vitlök, hackad färsk chili i olivolja. Ganska omgående slår jag på krossade tomater. Om det finns rödvin hemma tillsätter jag gärna en skvätt av detta samt lite av René Voltaires pulverbuljong. Alltid när jag använder mycket tomater har jag i en nypa råsocker då rätter med mycket tomater har en förmåga att kännas lite beska.


Läckerheterna från havet steker jag snabbt i en stekhet panna så att de får en fin yta. Genom att tillsätta läckerheterna i tomatsåsen fortsätter de att tillagas är perfekta lagom til servering.



tisdag 9 augusti 2011

Pavlovatårta

Bär hör sommarn till och vad kan vara trevligare än en bärig tårta med hemmagjord frasig marängbotten, syrlig citronkräm och massvis med hallon och jordgubbar på en bädd av vipsad grädde. Ett tips till alla som vill impa på svärföräldrarna.

Bottnen är superenkel att göra. Vipsa lite äggvitor tills det går att vända upp o ner på bunken. Tillsätt sedan lite socker tills smeten blir lagom söt. Grädda långsamt på en ganska låg värme i ugnen, typ 150 grader.

Citronkrämen (eller Lemon Curd som det heter ibland) kräver lite mer exakthet i måtten. Jag använder både  citronens skal och saften. Det rivna skalet blandar jag samman med socker. Saften blandar jag med smör. Detta värms upp i ett vattenbad så att smöret smälter. Försiktigt tillsätter jag de lätt vispade äggulorna. Detta får vattenbadas tills smeten tjocknat. Citronkrämen kan sedan användas i flera olika efterrätter. Det är gott med glass och jordgubbar. Funkar med lite krossade Digestivkex, vispad grädde och blåbär.

Tårtan byggs ihop genom att bre på en svalnad citronkräm först, smeta på grädden och placera bären. Det är alltid tjusigt med lite citronmeliss som garnering och det doftar verkligen sommar.



måndag 8 augusti 2011

Fransk chokladkaka med lakrits

När Lovisa och Jens var på besök i Rånäs åt vi fransk chokladkaka smaksatt med lakritspulver. Skillnaden mellan en fransk chokladkaka och en kladdkaka är att en franska chokladkaka görs med en bättre smält mörk choklad, en kladdkaka görs med kakao. Den franska är fluffig och krämig, den kladdiga är kompakt och kladdig. Precis innan kakan ska in i ugnen tillsätter jag ett pulver som är gjort på äkta lakritsrot. Blandningen av stark kakao och bitter lakrits blir ljuvlig tillsammans med söta jordgubbar och len vispad grädde, mums!

Det är väldigt smarrigt att servera kakan med antingen hallon eller jordgubbar och en klick vispgrädde.

Grillade Lamb Racks

Jag gillar att cykla mountainbike. Cykling är en speciell sport. Det är enformigt då man utför samma rörelse i timma efter timma. Cykling är ensamt eftersom att det inte är en lagsport. Det är verkligen inte en sport som man blir snygg av, dels opropertionerligt stora lår, dels har man på sig tajta trikåer som gärna har en liten blöja i skrevet. Jag råkar älska sporten ändå. Jag uppskattar farten, naturupplevelsen, känslan av att det är man mot man och att det är den starkaste som vinner. Som morot i långa cykellopp/träningspass brukar jag ofta tänka på den goda mat jag ska laga när jag kommer hem. Just denna gång cyklade jag runt i trakterna runt Rånäs och Rimbo. I mina tankar fanns hela tiden lamm racksen som låg i kylen och sög i sig smaker av Herbamare, vitlök och rosmarin.



Vi skulle få besök av Lovisa och Jens just denna dag. Lammet låg i kylen några timmar innan de kom. Jag hade använt en god olivolja, hackad vitlök och färsk rosmarin som jag gnuggat in i köttet. Min fru vill även att jag ska använda örtsaltet Herbamare när jag tillagar lamm. Jens hjälpte mig att göra chilibearnaisesås genom att hacka chili och blanda ner i Jesse´s bea. Jag tillagade potatis i ugn kryddad med rosmarin.


Det var en mycket trevlig kväll som också innehöll en och annan pingismatch på trätrallen.